Keto Tort
Kochane Zdrowe Ludki ;) chcieliśmy upiec ciasto na Wielkanoc, wyszedł KETO TORT. Hehehe czasem i tak bywa :D Długo szukaliśmy do naszego sklepu dobrej jakości tłuszczu kakaowego, który stanowi około 50 procent suchej masy nasion kakaowca, ale udało się :) Tłuszcz kakaowy zawiera dużo przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki. Dzięki niemu możemy wykonać prawdziwą własną czekoladę. Jest to również świetna okazja, by razem z dziećmi stworzyć własne czekoladowe ozdoby na każdą okazję np wspólne dekorowanie deserków. Nie przedłużamy i oddajemy w Wasze ręce ten pyszniutki przepis na KETO TORT :)
Składniki na KETO TORCIK (spód torcika):
mąka migdałowa - 150g
olej kokosowy (rozpuszczony) - 30g
masło migdałowe - 60g
erytrytol zmielony na puder - 25g
proszek do pieczenia - 2,5g
1 całe jajko
Składniki na KETO TORCIK (nadzienie):
serek mascarpone - 500g
mleczko kokosowe - 60g
erytrytol zmielony na puder - 50g
Składniki na KETO CZEKOLADĘ (ozdoby):
tłuszcz kakaowy - 100g
kakao - 20g
erytrytol zmielony na puder - 15g
Przepis na KETO TORCIK (spód torcika):
1. Wsypujemy wszystkie składniki do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
2. Robimy kulkę z uzyskanej masy.
3. Wkładamy do woreczka śniadaniowego na 30 minut do lodówki.
4. Wyjmujemy i wsadzamy cisto między dwa papiery do pieczenia.
5. Wałkujemy ciasto i układamy w wysmarowanej masłem foremce.
(Ciasto jest plastyczne, więc możesz rwać ciasto i doklejać tam, gdzie Ci brakuje)
(My najpierw odcisnęliśmy spód ciasta od foremki, wyłożyliśmy spód foremki, a tym co zostało dokleiliśmy boki ;)
6. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni z termoobiegiem.
7. Pieczemy 32 minuty.
8. Po upływie czasu zostawiamy na 10 minut w zamkniętym piekarniku Nasze ciasto. Następnie wyjmujemy na ruszt i czekamy, aż ostygnie.
Przepis na KETO TORCIK (nadzienie):
1. Wrzucamy wszystkie składniki i mieszamy, następnie wkładamy do upieczonego spodu.
Przepis na KETO CZEKOLADĘ (ozdoby):
1. Rozpuszczamy tłuszcz kakaowy w garnku.
2. Po rozpuszczeniu dodajemy erytrytol i kakao.
3. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
4. Czekamy, aż masa czekoladowa zgęstnieje i formujemy kształty na papierze do pieczenia.
5. Gdy Twoje kształty zastygną na papierze, wsadź do lodówki na 30 minut, a później udekoruj Swój KETO TORCIK.
Keto Torcik przechowywujemy w lodówce.
Smacznego! ;)