Glutation
( ilość produktów: 3 )LIPOCAPS GLUTATION ForMeds Liposomalny Aminokwas 30 porcji
- Kraj Producenta:
- Postać:
- Ilość w opakowaniu:
- Ilość porcji:
- Kapsułka:
- Masa netto:
- Nazwa i Adres Producenta:
L-Glutathione reduced 500mg ALINESS GLUTATION zredukowany 100kaps.
- Kraj Producenta:
- Postać:
- Ilość w opakowaniu:
- Nazwa i Adres Producenta:
GLUTATION + SKOCZYLAS L-glutation ostropest NAC 60 kaps.
- Kraj Producenta:
- Postać:
- Ilość w opakowaniu:
- Nazwa i Adres Producenta:
Co to jest glutation zredukowany?
Glutation zredukowany (GSH) jest to trójpierścieniowy peptyd zbudowany z aminokwasów: cysteiny, glicyny i kwasu glutaminowego.
Jest to jedna z najważniejszych endogennych przeciwutleniaczy w organizmie, pełniąca wiele ważnych funkcji,
takich jak detoksykacja wolnych rodników oraz ochrona przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
GSH pomaga w regeneracji innych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E.
Ponadto, GSH jest zaangażowany w procesy metaboliczne, takie jak synteza białek,
a także regulację aktywności enzymów i układu odpornościowego.
Brak GSH może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak uszkodzenie tkanek,
choroby autoimmunologiczne, choroby neurodegeneracyjne, choroby serca i inne.
Z tego powodu, wiele badań koncentruje się na sposobach zwiększenia poziomu GSH w organizmie,
w celu ochrony przed chorobami i poprawy zdrowia.
Jakie są rodzaje glutationu?
W organizmie występują trzy rodzaje glutationu, różniące się między sobą liczbą wiązań disiarczkowych między resztami cysteiny.
1. Glutation zredukowany (GSH) - posiada jedno wiązanie disiarczkowe między resztami cysteiny.
Jest to najczęściej występująca forma glutationu w organizmie i pełni funkcję przeciwutleniacza.
2. Glutation utleniony (GSSG) - jest to forma glutationu, w której występują dwa wiązania disiarczkowe między resztami cysteiny.
Jest to forma utleniona GSH i powstaje w wyniku jego reakcji z wolnymi rodnikami. GSSG jest mniej aktywny przeciwutleniaczem niż GSH.
3. S-nitroglutation (GSNO) - jest to forma glutationu, w której grupa nitrozylowa (NO) jest przyłączona do reszty cysteiny.
GSNO pełni ważną funkcję w regulacji procesów fizjologicznych, takich jak rozszerzanie naczyń krwionośnych,
a także w regulacji aktywności enzymów i sygnalizacji komórkowej.
Z czym łączyć glutation, by poprawić jego przyswajalność w organizmie?
Glutation jest zwykle przyswajany z diety, a także wytwarzany w organizmie z aminokwasów.
Istnieją jednak pewne czynniki, które mogą poprawić jego przyswajalność i wykorzystanie w organizmie, takie jak:
1. N-acetylocysteina (NAC) - NAC jest prekursorem cysteiny, jednego z aminokwasów składających się na glutation.
Suplementacja NAC może zwiększyć poziom cysteiny w organizmie, co z kolei zwiększa produkcję GSH.
2. Witamina C - pomaga w regeneracji i utrzymaniu poziomu GSH w organizmie poprzez przyspieszenie jego
odtwarzania z utlenionej formy (GSSG) na zredukowaną formę (GSH).
3. Selen - jest niezbędny dla aktywności enzymów, które biorą udział w produkcji i utrzymaniu poziomu GSH w organizmie.
4. Kwas alfa-liponowy - jest silnym przeciwutleniaczem i ma zdolność do odnawiania GSH
z utlenionej formy (GSSG) na zredukowaną formę (GSH).
5. Curcumin - składnik występujący w kurkumie, może pomóc w zwiększeniu poziomu GSH w organizmie poprzez stymulację jego produkcji.
Warto jednak pamiętać, że suplementacja samym GSH nie zawsze prowadzi do zwiększenia jego poziomu w organizmie,
ponieważ nie jest on dobrze wchłaniany z przewodu pokarmowego.
Dlatego, korzystanie z wyżej wymienionych czynników, które wpływają na produkcję i przemianę GSH w organizmie,
może być bardziej skutecznym sposobem na zwiększenie jego poziomu.