Keto Muffinki z owocami
Witajcie Kochani :-) W końcu udało się znaleźć czas na przygotowanie pysznych Muffinek z ulubionymi owocami, czyli: jagodami, malinami oraz truskawką. Oczywiście owoce mrożone więc, możemy wykonać je o każdej porze roku. Szybko się je robi, tylko przesiewanie mąki migdałowej przez sitko trwa troszkę dłużej, ale zapach i smak, wynagrodzi wszystkie niecierpliwe chwile ;) W Naszej Keto Kuchni jest to podstawowa mąka, czyli migdałowa zawsze znajduje się w szufladzie.
Wyszło nam 12 keto muffinek w trzech smakach.
Składniki na Muffinki Keto:
mąka migdałowa - 350g
erytrytol - 100g (zmielony na puder)
proszek do pieczenia - 12g
olej kokosowy virgin - 50g
mleczko kokosowe - 60g
4 jajka
Przepis na Keto Muffinki z owocami:
1. Przesiewamy mąkę migdałową przez grube sitko do miseczki.
2. Mieszamy 4 całe jajka, później wlewamy mleczko kokosowe, znowu mieszamy i dodajemy do nich rozpuszczony olej kokosowy.
3. Mieszamy razem sypkie składniki, czyli: mąke migdałową, erytrytol, proszek do pieczenia.
4. Łączymy składniki sypkie z mokrymi i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
5. Wkładamy porówno do wysmarowanych olejem foremek.( u nas foremka z 12 dziurkami)
6. Gdy już włożyliśmy gotową mase do foremek, to wkładamy do nich owoce. My podzieliliśmy je na 3 smaki, więc do 4 muffinek wsadziliśmy 60g jagód mrożonych, następne 4, 60g mrożonych malin i około 100g mrożonych truskawek w kolejne 4.
7. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.
Po 40 minutach zostawiamy muffinki w wyłączonym i zamkniętym piekarniku na 15 minut.
Wyjmujemy muffinki z foremek na kratkę. Czekamy, aż ostygną oraz lekko stwardnieją.
Przechowywujemy w lodówce w zamkniętym pudełeczku.
Smacznego! ;)