Keto Ciasto z dżemem
Witajcie Zdrowe Ludki, są dni, kiedy zjadło by się coś słodkiego i prostego oraz nie chce się zbytnio kombinować ;) Właśnie dlatego w naszych głowach powstał ten przepis :) Składniki te zawsze mamy pod ręką, a w diecie ketogenicznej to podstawy naszym zdaniem ;-) Tak powstało to Keto Ciasto. Pamiętajcie najlepiej smakuje na drugi dzień.
Składniki na Keto Ciasto z Dżemikiem:
mąka migdałowa - 190g
erytrytol - 60g (zmielony na puder)
mleczko kokosowe - 100g
jajka - 2szt.
Przepis na Keto Ciasto z Dżemikiem:
1. Oddzielamy białka jaj od żółtek.
2. Białka jaj ubijamy na sztywną masę.
3. Żółtka mieszamy z erytrytolem i mieszamy do uzyskania jednolitej płynnej masy.
4. Do żółtek i erytrytolu wsypujemy mąkę migdałową oraz mleczko kokosowe.
5. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
6. Na koniec po trochu dodajemy ubite białko jaj i powoli mieszamy łyżką, uzyskując puszystą masę.
7. Przelewamy do wysmarowanej olejem foremki całe ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Po upływie potrzebnego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na 15 minut.
Następnie wyjmujemy ciasto i kładziemy na ruszt do ostygnięcia. Chowamy ciasto na noc, w pudełku do lodówki.
Na drugi dzień po ukrojeniu kawałka, smarujemy dżemikiem i wcinamy.
Wychodzą 4 spore porcje lub 8 mniejszych.
Foremka 20cm średnicy, wysoka na 7cm.
Makro całego ciasta bez dżemu: 1286 kcal
Tłuszcze 113,2g
Białka 55,8g
Błonnik 24,7g
Węglowodany 15,3g
Smacznego! ;)