Keto Pączki
Nasze Kochane Zdrowe Ludki już w tym tygodniu będzie tłusty czwartek, więc mamy dla Was łatwy przepis na KETO PĄCZKI bez smażenia na głębokim oleju, przez co oczywiście zjadamy mniej kalorii. Są to pyszne keto pączki pieczone w piekarniku, które smakiem przypominają dawniejsze pączki z dzieciństwa, czyli takie mięsiste pączusie, po których nie chodziło się głodnym, tylko najedzonym. Oczywiście polewa musiała się znaleźć na tych cudach, a składa się tylko z 2 składników. Te pączki będą u Nas zjadane nie tylko w Tłusty Czwartek, ale na każde święto, właściwie czemu nie! ;) Naprawdę te pączusie bardzo sycą, chyba że są w Naszym gronie pożeracze pączuszków ;-)
Składniki na Keto Pączki:
mąka migdałowa - 175g
erytrytol - 50g (zmielony na puder)
proszek do pieczenia - 6g
olej kokosowy virgin - 25g
mleczko kokosowe - 30g
2 jajka
Przepis na KETO PĄCZKI:
1. Ubijamy 2 całe jaka później dodajemy do nich rozpuszczony olej kokosowy i mleczko kokosowe,
następnie mieszamy wszystkie 3 składniki.
2. Przesiewamy mąkę migdałową przez grube sitko do miseczki.
3. Mieszamy razem sypkie składniki, czyli: m. migdałową, erytrytol, proszek.
4. Łączymy składniki sypkie z mokrymi i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
5. Wkładamy do foremek i pieczemy w 180 stopniach 30 minut.
Po 30 minutach wyłączamy piekarnik oraz nie otwieramy drzwiczek i na 20 minut zostawiamy w nim pączki.
Polewa na Keto Pączki:
1. Roztapiamy 25g ojelu kokosowe virgin i dodajemy 25g zmielonego erytrytolu, mieszamy razem i gdy wystygną, polewamy pączki.
UWAGA!
Przed polaniem od spodu jeśli pączki są z płaskim dnem, wytnij kółeczko i wyjmij delikatnie środek oraz włóż tam krukamelle,
a następnie odetnij tyle ile zajęła krukamella i wsadź z powrotem dno do pączka ;)
Nasze 4 duże pączki miały około 7cm średnicy i 4 cm wysokie.
Smacznego! ;)