Pancakesy z musem czekoladowym
Dla smakoszy takich deserków :D
Składniki na około 13 sztuk pancakesów:
mąka ryżowa 110g
mąka kokosowa 50g
mąka z ciecierzycy 50g
mąka owsiana 30g (zmielona płatki owsiane)
siemię lniane złote 30g + woda 100ml
proszek do pieczenia bezglutenowy 10g
3 banany
200ml wody
syrop z agawy 50g
Przepis:
Moczymy siemię lniane złote w 100ml wody około 15-20min, w tym czasie wsypujemy do pojemnika w którym będziemy wszystko mieszać wszystkie wyżej wymienione składniki.
Wody będzie łącznie 300ml (100ml w kleiku z siemienia i 200ml dolanej)
Mieszamy wszystko i wlewamy na rozgrzaną patelnię, którą posmarowaliśmy wcześniej czymś żeby nie przywierało ;)
My dajemy olej kokosowy nierafinowany. Po wlaniu i uformowaniu pancakesów zmniejszamy nieco temperaturę i przykrywamy pokrywką, gdy są już brązowiutkie boczki to je przewracamy i pieczemy drugą stronę ;)
Składniki brązowego musu:
awokado 1szt.
banan 2szt.
kakao 25g
erytrytol 15g
siemię lniane złote 30g + woda 70ml
Tutaj również moczymy 30g złotego lnu w 70ml wody przez około 15min a następnie dodajemy resztę powyższych składników i wszystko blendujemy :) Gotowe!!!
Nakładamy wedle uznania i pojemności brzuszka, czyli 1 lub 2 pancakesy oraz warstw musu :)
Smacznego! ;)