Malinowa KETO ROLADA na słodko
Hej Zdrowe Ludki ;) Czy Wam również tak jak nam Rolada kojarzy się z dzieciństwem? Zawsze na każdej imprezie urodzinowej czy świętach w domu gościły u nas ciasta w kształcie ROLADY :) Ciasto Rolada jako makowiec, jak i z bitą śmietaną czy biszkoptowe. Przyszła więc pora i na KETO ROLADĘ Malinową na słodko, ale jak zwykle bez cukru. Jeśli znudziły Wam się ciasta w kształcie prostokąta to pora na nasze zakręcone ciasto ;). Opcjonalnie jako dekorację i ewidentnie wisienka na torcie oblaliśmy naszą Keto Roladę czekoladą mleczną bez cukru z siekanymi migdałami. Taka czekolada zawiera poliole, czyli słodzik, który nie wpływa na poziom glukozy we krwi, przez co całe ciasto jest przyjazne dla diabetyków. W zależności, jaki owoc liofilizowany w proszku wybierzecie taki będzie wyczuwalny smak w waszym cieście.
Składniki na KETO Spód na Roladę Malinową na słodko:
Mąka Migdałowa - 250g
Babka Jajowata - 60g
Liofilizowana Malina w proszku - 50g
Erytrytol - 50g (zmielony na puder)
Proszek do pieczenia - 8g
Masło Ghee - 20g
3 całe jajka
Śmietanka Kokosowa - 125g (tłusta i zwarta masa z góry puszeczki)
Składniki na KETO Nadzienie do Rolady Malinowej na słodko:
Mascarpone - 750g
Erytrytol - 70g (zmielony na puder)
KETO Shake Waniliowy - 50g
Śmietanka Kokosowa - 50g (płynna część z puszeczki)
Przepis na KETO Roladę Malinową na słodko:
1. Wsypujemy suche składniki do miski i mieszamy je razem. (mąka, babka, malina, erytrytol, proszek)
2. Łączymy mokre składniki, czyli: rozpuszczone masło ghee, jajka oraz górną gęstą zawartość śmietanki kokosowej w puszce
i resztę płynnej części tak, aby łącznie było 125 gramów.
3. Mieszamy mokre składniki.
4. Wrzucamy do suchych składników i mieszamy za pomocą miksera.
5. Gdy składniki się połączą odstawiamy na 20 minut.
6. Po upływie czasu formujemy ciasto w kulkę, wkładamy pomiędzy dwa papiery do pieczenia i wałkujemy tworząc płaski prostokąt.
7. Piekarnik włączamy na 180 stopni z termoobiegiem.
Następnie po osiągnięciu docelowej temperatury wrzucamy nasze ciasto i pieczemy 15 minut.
8. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie, więc do miski wrzucamy: mascarpone, erytrytol, waniliowe białko
i płynną część śmietanki kokosowej. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy.
9. 15 minut po upieczeniu ściągamy ciasto z blachy, czekamy chwilę i znów kładziemy papier na wierzch gorącego ciasta.
Zwijamy ciasto na wałek bardzo powoli, używając rękawiczek, by się nie oparzyć.
10. Zawinięte ciasto na wałku zostawiamy na około 20 minut aż lekko ostygnie.
11. Odwijamy powoli nasze ciasto i nakładamy nasze nadzienie na całą płaszczyznę, następnie ponownie zawijamy.
12. Schładzamy keto roladę malinową w lodówce około 1h-2h i możemy polewać rozpuszczoną czekoladą.
Po schłodzeniu KETO ROLADY, ciasto lepiej się kroi, a nadzienie nie wypływa podczas krojenia ;)
Śpieszmy się kochać KETO ROLADY bo szybko znikają!!! ;-)
Wymiary naszej blachy i zarazem spodu do rolady 39cm na 28cm.
Smacznego ! ;)