Ketobomba
Przepis na Ketobombe :) To ciasto po prostu trzeba ZJEŚĆ!!!
Składniki ciasta:
6 żółtek
250g mascarpone
35g zmielonego erytrytolu
Oddzielamy od siebie żółtka z białkami, następnie dobrze ubijamy białka, a do drugiego naczynka dajemy żółtka, erytrytol oraz mascarpone i mieszamy na jednolitą konsystencję. Wkładamy ubitą piankę do mieszanki małymi porcjami i delikatnie mieszamy tak aby pianka nadała nam puszystą konsystencję. Następnie smarujemy tortownice olejem kokosowym i posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy do niej naszą masę. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy około 18 minut. Gdy się upiecze nie otwieramy piekarnika tylko zostawiamy na około 30 minut. Następnie wsadzamy do lodówki na minimum 5 godzin.
Składniki farszu:
120g mascarpone
30g śmietana 30%
15g białka serwatkowego (smak waniliowy)
20g zmielonego erytrytolu
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i nakładamy do środka keto bomby. My przekroiliśmy keto bombę najpierw przez środek poziomo, a następnie już tak jak pizzę na 4 części, a później na 8.
Na górze to już twoja inwencja, ale my proponujemy ładnie udekorować mascarpone na przykład z erytrytolem można też polać czekoladą, wysypać wiórki, możliwości jest mnóstwo kto jak lubi tak sobie zrobi
Tortownica 20cm średnicy.
Makro ;)
Całe ciasto:
Węglowodany 13g
Tłuszcze 133g
Białka 58g
Cały farsz:
Węglowodany 8g
Tłuszcze 51g
Białka 17g
Smacznego! ;)