KETO Krakersy z siemienia lnianego
Witajcie Zdrowe Ludki :) Szukaliśmy keto przekąsek, zamiennika chipsów oraz takiej chrupiącej przekąski, którą też się najemy. Upiekliśmy keto krakersy domowe. Idealnie zastąpi niezdrowe przekąski z olejem. Zamiennik natchosów lub chlebków lnianych, gdy pokroimy ciasto na krakersy w prostokąty.
Składniki na KETO Krakersy z siemienia lnianego:
Siemię lniane złote zmielone - 150g
Słonecznik łuskany - 100g
Sezam Biały - 50g
Siemię złote niezmielone - 25g
Nasiona chia - 20g
sól - 8g
gorąca woda - 250g
Ciasto na krakersy zajmowało całą naszą blachę, 39cm na 28cm.
Przepis na KETO Krakersy z siemienia lnianego:
1. Mielimy 150g złotego siemienia lnianego, wrzucamy do garnuszka i dodajemy sól. Mieszamy.
2. Do osobnej miski wrzucamy wszystkie pozostałe suche składniki i mieszamy.
3. Do siemienia lnianego oraz soli dolewamy gorącą wodę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego glutka odchodzącego od garnka.
4. Następnie wrzucamy suche składniki i znowu mieszamy.
5. Po wymieszaniu wkładamy ciasto pomiędzy dwa papiery do pieczenia i wałkujemy.
6. Nacinamy nożykiem ciasto, w naszym przypadku trójkąty.
7. Posypujemy delikatnie sezamem, lnem i solą.
8. Pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku 40 minut.
9. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto, nacinamy, by uzyskać gotowy trójkąt i przewracamy krakersy na drugą stronę.
10. Pieczemy ponownie już gotowy kształt w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10-20 minut.
Nasze narożniki krakersów muszą się delikatnie zarumieniać.
Po upieczeniu wyjmujemy na ruszt by ostygły.
Przechowujemy w pudełku z powietrzem.
Smacznego ! ;)