KETO Galaretka Malinowa
Witajcie Zdrowe Ludki ;) Czy Wam galaretka również kojarzy się z dzieciństwem? Jak byliśmy dziećmi, to bardzo często jadało się takie deserki ;) Przyszła więc pora na zrobienie DOMOWEJ KETO GALARETKI BEZ CUKRU, a raczej z jednym ze słodzików, które nam nie szkodzą, czyli nie tworzą wyrzutów insuliny np. z erytrytolem, ksylitolem lub stewią. Nasza KETO GALARETKA MALINOWA składa się tylko z 4 składników w tym z wody :D Kochani, jeśli chcecie by galaretka rozpływała się w ustach, to dodajecie 7 gram agaru. Jeśli jednak wolicie ją gryźć lub potrzebujecie, żeby długo wytrzymała na stole i się nie rozpuściła, to wsypujecie 10 gram :) Galaretka jest również idealna dla Wegan i dla wszystkich osób które nie przepadają za żelatyną.
Składniki na KETO Galaretkę Malinową:
erytrytol - 80g
maliny mrożone lub świeże - 100g
agar agar - 7g lub 10g
woda - 600ml
Przepis na KETO Galaretkę Malinową:
1. Wlewamy wodę do garnka, dodajemy erytrytol oraz maliny i podgrzewamy.
2. Mieszając dodajemy agar agar.
3. Czekamy, aż zagotuję się nasza zupka ;) mieszając od czasu do czasu.
4. Gdy woda już wrze, gotujemy 5 minut.
7. Po 5 minutach zdejmujemy z kuchni i odstawiamy na 20 minut, następnie przelewamy do słoiczków.
8. Po ostygnięciu odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
9. Po upływie czasu dekorujemy i zjadamy ;)
My ozdobiliśmy ją Bitą Śmietaną i oczywiście czekoladą, bo każdy pretekst do zjedzenia czekolady jest dobry :D
Do zdjęcia nie nałożyliśmy bitej śmietany ponieważ zasłoniła by nam naszą galaretkę, ale spróbowaliśmy i z bitą śmietaną jest przepysznie.
Z naszego przepisu wyszły nam 3 porcje po około 200g :)
Smacznego!;)