KETO Ciasto Kokosowo-Truskawkowe
Witajcie Zdrowe Ludki :)
Bardzo dawno, dawnoooo nie jedliśmy ciasta z galaretką na zimno bez pieczenia. Dodatkowo ciągle nie było okazji wypróbować substancji żelującej agar agar. Jest to substancja naturalna, a pozyskiwana jest z krasnorostów u wydobywanych u wybrzeży Japonii. Cieszymy się, że go wypróbowaliśmy, bo daje idealną konsystencję i ma długą datę przydatności. Naszym zdaniem około 2,5 grama na 250 ml soku czy mleczka kokosowego, by uzyskać zwartą konsystencję. Musimy w przyszłości wypróbować agar do zrobienia własnej galaretki ze świeżych owoców np. Malin.
Składniki na KETO Ciasto Kokosowo-Truskawkowe:
Warstwa Kokosowa:
mleczko kokosowe 85% - 500ml
substancja żelująca agar agar - 5g
zmielony erytrytol -40g
Warstwa Czarna Porzeczka:
masło – 100g (wyjęte 20 minut wcześniej)
zmielony erytrytol – 10g
wiórki kokosowe - 20g
liofilizowana czarna porzeczka proszek – 15g
Warstwa Truskawkowa Galaretka:
galaretka truskawkowa amylon – 40g
liofilizowana truskawka w plastrach
Przepis na KETO Ciasto Kokosowo-Truskawkowe:
1. Wrzucamy do miseczki masło, erytrytol, wiórki oraz czarną porzeczkę.
2. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
3. Wykładamy papierem do pieczenia spód tortownicy. Wkładamy naszą fioletową masę do tortownicy i chowamy do lodówki.
4. Wlewamy mleczko kokosowe do garnka, dodajemy agar i erytrytol.
5. Mieszamy co minute do zagotowania i gotujemy 3 minuty.
6. Po zagotowaniu wyłączamy i blendujemy około 30 sekund naszą białą masę.
7. Po ostygnięciu, ale jeszcze płynnej konsystencji wlewamy do naszej foremki na fioletową warstwę i z powrotem chowamy do lodówki.
8. Do garnka wlewamy 250 ml zimnej wody i wsypujemy całą zawartość torebki z galaretką.
9. Gotujemy galaretkę 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
10. Czekamy, aż galaretka ostygnie lub wsadzamy do zimnego naczynia by szybciej ostygła.
11. Po ostygnięciu galaretki wyjmujemy nasze ciasto, ozdabiamy na wierzchu liofilizowanymi truskawkami i wlewamy galaretkę.
12. Chowamy do lodówki, gdy galaretka już stwardnieje, możemy wyjąć ciasto z tortownicy i podawać śmiało, Nasze dzieło na talerzu :)
KETO Ciasto Kokosowo-Truskawkowe trzymamy w lodówce, a nasza foremka to 18 centymetrów średnicy a wysokość 7 centymetrów.
Smacznego!