KETO Ciasteczka Świąteczne
Witajcie Kochani! Sprawdzaliśmy czy keto ciasteczka, które ostatnio dla Was przygotowaliśmy wyjdą również w wersji świątecznej ze wzorkami i różnymi kształtami no i trzeba przyznać, że masa bardzo dobrze się spisała jest bardzo plastyczna ;) Świąteczne słodkości nie mogą obejść się bez czekolady więc wypróbowaliśmy jak będzie smakowało takie połączenie i zdecydowanie wygrało ciastko oblane czekoladą i obsypane wiórkami kokosowymi pyszne są również te z nerkowcami.
Składniki na 50 ciasteczek:
150g mąka migdałowa
60g pasta migdałowa
2,5g proszek do pieczenia
20g erytrytol
1 jajko
16g olej kokosowy
16g masło klarowane
Przepis:
Mielimy erytrytol na puder, mieszamy z mąką migdałową i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych suchych składników dodajemy jajko i pastę migdałową, dolewamy rozpuszczone masło klarowane oraz olej kokosowy. Olej i masło rozpuszczamy na delikatnym ogniu gdy wszystko wymieszamy formujemy kulkę. wsadzamy ją do woreczka śniadaniowego i na pół godziny do lodówki. Wyjmujemy, włączamy piekarnik na 150 stopni z termoobiegiem, a w międzyczasie wsadzamy kuleczkę między 2 papiery do pieczenia i wałkujemy jak pizzę na płasko żeby móc później odbić foremkami około 50szt. gdy już nie będzie miejsca na więcej dziurek to z pozostałej masy znowu robimy kulkę i powtarzamy czynność ciastka pieczemy 20/25 min. Po upieczeniu lekko stygną i wkładamy do lodówki na godzinę. Dekorujemy czekoladą, wiórkami oraz nerkowcami. Ponownie do lodówki najlepiej na około 2 godziny i już!
Składniki Czekolady:
Olej kokosowy 20g
Masło klarowane 20g
Kakao 15g
Erytrytol mielony na puder 15g
Mąka kokosowa 15g
Przepis:
Nagrzewamy delikatnie garnuszek, rozpuszczamy olej i masło. Dosypujemy resztę składników i mieszamy na jednolitą konsystencję czekolady
Makro 50szt 1905 kcal
Tłuszcze 172,9g
Białka 60,4g
Węglowodany 47,2g
Smacznego! ;)