KETO BUDYŃ Kokosowy
Na KETO Diecie brakowało Nam tak zwanych "owsianek", w których kiedyś mieszaliśmy daktyle z siemieniem lnianym i awokado.
Teraz znaleźliśmy inspirację z Makaronem Konjac. Jest to specyficzny makaron, który nie każdemu przypasuje od razu.
Nasza przyjaciółka próbowała zrobić sobie z niego spaghetti i nie przypadł jej do gustu, ale dziś daliśmy spróbować jej wersji na słodko czyli Naszego Keto Kokosowego Budyniu i taka wersja bardzo jej zasmakowała :)
Nam również makaron konjac bardzo przypadł do gustu i nie przeszkadza Nam lekka żelkowatość tego makaronu, czasem może być to nawet jego zaletą :)
Składniki na KETO Kokosowy BUDYŃ:
bio makaron Konjac Ryż - 300g
mleczko kokosowe 85% - 250ml
keto shake waniliowy z mct - 30g
erytrytol - 50g
mąka kokosowa - 10g (opcjonalnie)
Przepis na KETO Kokosowy BUDYŃ:
1. Wlewamy makaron konjac na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą.
2. Wlewamy 1 litr wody i gotujemy 5 minut makaron KONJAC.
(5 minut odliczmy, gdy woda ponownie zacznie się gotować po wrzuceniu makaronu)
3. Odcedzamy makaron konjac.
4. Blendujemy 250 ml mleczka kokosowego z białkiem serwetkowym waniliowym,
następnie wlewamy do garnka, dodajemy erytrytol lub ksylitol i gotujemy na małym ogniu 5 minut.
7. Po rozpuszczeniu słodzika w naszej zupce dodajemy makaron konjac i gotujemy ponownie na małym ogniu 10 min.
8. Po 10 minutach wyłączamy gotowanie i zostawiamy na kolejne 10 min.
9. Dodajemy 20 gram mąki kokosowej, mieszamy i nakładamy na miseczki.
Dwie sycące porcje ;) Najlepiej smakuje posypane kawałkami czekolady lub Waszymi ulubionymi dodatkami.
U Nas posypane kawałkami czekolady z PURE&GOOD słodzone erytrytolem i stewią, jasnymi migdałami firmy Targroch i liofilizowanymi truskawkami.
Smacznego! ;)