Domowy Napój Migdałowy
Witajcie Kochani :-D ponieważ na chwilę obecną nie wyobrażamy sobie życia bez kawy, a nie jesteśmy zwolennikami mleka, a wręcz odwrotnie z tego też testujemy różne opcje jakie można zrobić z orzechów tym razem pod lupę wzięliśmy w zastępstwie migdały i trzeba przyznać, że naprawdę dobrze się pieni, co widać na załączonym obrazku ;)
Przepis na Napój Migdałowy:
Do uzyskania pełnej szklanki mleka: moczyliśmy 50g migdałów przez noc, rano zostały odsączone i obrane ze skórek, a następnie dolaliśmy 250ml wody i wrzuciliśmy do blendera, gdzie uzyskaliśmy jednolitą konsystencję ;-) Blendujemy, aż zostaną malutkie kawałki migdałów. Taka ilość wystarcza akurat na dwie duże kawki ;) jeśli komuś przeszkadzają kawałki orzechów w kawie to polecamy przecedzić np przez gazę lub sitko :-*
Jeśli lubicie bardziej słodkie dodajcie erytrytolu lub ksylitolu oczywiście wedle uznania :)
Migdały zawierają m.in.: Magnez, Cynk, Żelazo, Fosfor, Witaminy B2, Witaminę E oraz błonnik :-D
Smacznego! ;)